У мене є мрія

Я мрію жити в державі, де визнається і гарантується місцеве самоврядування, де визнається і діє принцип верховенства права.

Я мрію жити в державі в якій Конституція має найвищу юридичну силу, в якій чинні міжнародні договори, в якій земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, природні ресурси є об’єктами права власності народу.

Я мрію жити в державі, де кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону, в якій власність не використовується на шкоду людині і суспільству.

Я мрію жити в державі, де де держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки і всі суб’єкти права власності рівні перед законом.

Я мрію жити в державі, в якій правовий порядок грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, в якій усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах в якій права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, в якій громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Я мрію жити в державі, в якій немає привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, в якій кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, в якій кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Я мрію жити в державі, в якій ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, в якій право приватної власності є непорушним, в якій кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, в якій не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція.

Я мрію жити в державі, в якій кожний громадянин має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло, в якій кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, в якій держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, в якій в закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно, в якій існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена, в якій держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Я мрію жити в державі, в якій громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Я мрію жити в державі, в якій права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Я мрію жити в державі, в якій кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Я мрію жити в державі, в якій кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції держави та законів держави, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Я мрію жити в державі, де президент є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності держави, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина.

Я молю Господа Бога щоб країна моїх мрій мала назву —

УКРАЇНА